In de nieuwe woonwijk Little C zijn de straatnamen van bioscoop-ondernemers Abraham Tuschinski en Karl Weisbard onthuld.
De gemeente Rotterdam wil de naam van Abraham Tuschinski in ere houden. Hiervoor werkt ze samen met de straatnamencommissie, gebiedscommissie, Bouwcombinatie Little-C, Centrum Beeldende Kunst en de Tuschinski-werkgroep. Er komt een Tuschinski-kunstwerk bij de Hogeschool Rotterdam aan de G.J. de Jonghweg. En het park dat in 2021 aan de Coolhaven wordt aangelegd, wordt omgedoopt tot Tuschinskipark.
Abraham Tuschinski
Abraham Icek Tuschinski (14 mei 1886, Brzeziny - 17 september 1942, Auschwitz) was een Joods-Poolse Rotterdammer die in 1904 in Rotterdam aankwam als vestenmaker. Al snel voelde hij zich thuis, trad op als gids voor Oost-Europese joden en stichtte in 1905 een pension voor landverhuizers dat erg succesvol was. Zijn ambities waren groter: tussen 1911 en 1923 ontwikkelde hij bioscooptheaters in het vooroorlogse Rotterdam waarbij aandacht voor gastvrijheid, een mooi interieur en een uitgebreid entertainmentprogramma vernieuwend was. Hij haalde veel internationaal bekende artiesten naar zijn theaters. Dat maakte hem bekend en populair onder Rotterdammers.
Karl Weisbard en Samuel Soesman
Ook Samuel Soesman en Karl Weisbard verdienen als vooroorlogse Joods-Nederlandse bioscoop-ondernemers meer bekendheid. Zij leverden een grote bijdrage aan het vooroorlogse uitgaansleven in Rotterdam en het opbouwen van Rotterdamse bioscopen in het bijzonder. Ook naar hen zijn straten vernoemd in Little C. Zowel Abraham Tuschinski als Karl Weisbard kwamen om in Auschwitz. Zij verloren al hun Rotterdamse bioscopen bij het bombardement van 14 mei 1940.
Nieuwe bioscopen
In Rotterdam stichtte Tuschinski de bioscopen Thalia, Cinema Royal, Scala, Olympia en het Grand Theater. Dit laatste wordt wel vergeleken met het Tuschinski-theater dat in 1921 in Amsterdam werd geopend. Abraham had een voorkeur voor ‘het mooiste van het mooiste’ en zijn eclectische smaak (een mengeling van Jugendstil, Art Deco en exotica) is beroemd. Op zijn verjaardag op 14 mei 1940, werden in een klap al zijn theaters in Rotterdam verwoest. Abraham en zijn vrouw kwamen om in Auschwitz in 1942.
Rotterdamse bioscoopondernemers krijgen straatnaam
15 December 2020, 15:11 uur
Rotterdam & Regio